Pictura in acuarela. Tehnici,materiale pictura in acuarela,cursuri si exemple.
Respect pentru artă

Arhiva mesaje pentru categoria ‘Acuarela’

Pensula acuarela

Publicat de artex la 16 - Februarie - 2009

pensule-acuarela-480x178 Pensula acuarelaPENSULA ACUARELA

- unealta indispensabila pictorului, cu ajutorul careia isi aterne culoarea si celelalte materii specifice. Are un maner (coada), manson metalic si un smoc de par.

  Manerul este de obicei lung, pentru a asigura manuirea mai comoda la distanta a pensulei fata de sevalet. Mansonul metalic are sarcina sa nu piarda firele de par.

  Cel mai pretuit de pictori este parul flexibil, nici prea moale, nici prea dur.

  Pensulele cu varful ascutit sunt potrivite pentru pictura in acuarela, guase si tempera. Cele mai calitative pensule pentru pictura cu acurela sunt cele cu par de veverita, nurca sau pony.

  Retus

  Publicat de artex la 11 - Februarie - 2009

  RETUS (fr. retouche)

  - in sens obisnuit, rectificare partiala, indreptare, interventie “constructiva” asupra unui tablou, etc.

  Prin consecintele lor imediate sau de durata, retusurile afecteaza unele lucrari. Astfel, scad spontaneitatea acuarelelor, le “pateaza”, iar in tehnica frescei, operatiile de acest fel - facute de obicei cu tempera cand stratul de intonaco nu mai recepteaza culorile - produc pete care nu se integreaza in ansamblu.

  Acelasi lucru se intampla si in cazul picturilor de ulei, atunci cand sunt retusate la mai multa vreme dupa ce opera a fost terminata, devenind repictari, etc.

  - in anumite texte de specialitate, termenul este folosit ca sinonim cu reintegrare (datorita confuziilor posibile, acceptia nu este unanima).

  Acuarela

  Publicat de artex la 8 - Februarie - 2009

  acuarela0012-130x98 Acuarela

  ACUARELA (lat. acqua - apa)

  -vopsea in stare solida (pastile) sau vascoasa (pasta in tuburi) care se inmoaie in apa, nu are putere de acoperire, e transparenta

  -pictura in aceste culori de apa

  -tehnica picturala in doua variante, prin suprapunere peste pete zvantate si pe umed, petele suprapuse fuzionand intre ele; in cea de-a doua varianta,transparenta este insotita si de un efect catifelat, vaporos.

  acuarela002-130x98 AcuarelaPrin marea bogatie de culori, acuarela se deosebeste de celelalte tehnici prin delicatetea si transparenta culorii. Incepeti prin a folosi culori deschise si suprapuneti dupa aceea culorile inchise.

  Singurul alb de care dispuneti este cel al hartiei, deci ramane la alegerea dumneavoastra locurile in care il veti pastra. Acuarela este ideala pentru cei carora le place sa picteze in aer liber deoarece materialul nu este greu de transportat. Acesta se rezuma la o cutie de culori, o hartie speciala pentru acuarela, o pensula, apa si o carpa.

  Este indicat sa nu lasati acuarela prea mult la soare, riscati sa se decoloreze, iar culorile din cutia dvs. de acuarele sa se usuce.

  • Ea nu trebuie să imite pictura de manuscris in culori de tempera si , mai ales, pictura de sevalet in tempera sau ulei, ci sa (…) iste formele dintr-o culoare fluida, transparenta, vaporoasa (…). Personal, consider ca acuarela apartine picturii si nu graficii. (Schileru, II, p. 118, 134).
  • Culorile sint amestecate cu apa si sunt aplicate fara ebosa, cu o pensula moale (…). In unele locuri fondul ramane adesea fara culoare; este ocolit pentru a se obtine o luminozitate maxima. Stratul de culoare urmator se poate aplica dupa uscarea primului strat; se poate picta insa si pe umed. Desenul este eliminat in cea mai mare parte sau in totalitate. (Lutzeler, p. 208).